keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Sattuu ja tapahtuu Turussa

Omituinen taidekiista

Turussa käydään erikoista kinastelua Jan-Erik Anderssonin ympäristötaideteoksesta nimeltä Per Kalm Revival. Taiteilija on ehdottanut, että Sibelius-museon takana, Aurajoen rannalla oleva jättömaa palautettaisiin paikalla aikanaan olleen Per Kalmin puutarhan muunnelmaksi. Teokseen kuuluisi istutuksineen symmetrisiä teräksisiä kasvilaatikoita, jotka on tehty 1760-luvulta olevan puutarhakartan mukaan sekä ornamentein koristeltu pergola-veistos. Teoksen korkeus on mitoitettu Sibelius-museon sokkelin mukaan niin, ettei aidake vaikuttaisi museon hienoon arkkitehtuuriin, jota tosin Aurajoen puolelta ei juuri voi nähdäkään nykyään.

Sibelius-museo on toisen Helsingin Kauppakorkeakoulun arkkitehdin, Woldemar Baeckman upeaa betoniarkkitehtuuria vuodelta 1968. Anderssonin teoksen tilaaja on Åbo Akademi.

Mutkia matkaan tuli rakennuslupaa anottaessa, kun Turun julkisivulautakunta alkoi yllättäen vastustaa hanketta. Huhutaan leikkimielisesti tiukkojen rationalisti-arkkitehtien ja postmodernin taiteen törmäyskurssista. Julkisivulautakunta on peräti jalkautunut katsomaan paikkaa ja arvioimaan, miten Anderssonin suunnitelma pilaisi näkymän Sibelius-museon Aurajoen puoleiseen julkisivuun, jota kaupunkilaiset eivät juuri tällä hetkellä näe, jonne vain roskaajat ja narkomaanit joskus eksyvät. Anderssonin tavoite on ollut tehdä alueesta julkinen, nykyään se on periaatteessa kulkijoilta suljettu tila.

Törmäyskurssi on puhuttanut Turussa koko viime syksyn ja nyt näyttää siltä, että Anderssonin teoksesta toteutuu vain puolet, pergola-veistos jää pois. Tämä on kyllä erikoisin taidekiista, josta on viime vuosina kuultu, mutta tuskin se jää tähän.

Julkaistu Taidelehti 1/2012

Sibelius-museon takapiha on nyt hylätyn näköistä jättömaata jonne ei edes saisi oikein mennä. .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti