tiistai 26. kesäkuuta 2012

Hiljaisuuden kappeli - puuveistos kivierämaassa


Kuusen, lepän ja saarnin kolmiyhteys

Harmittaa, kun K2S:n Orkideaa ei uskallettu toteuttaa Espoossa. Se olisi tuonut jotain uutta teolliseen sairaala- ja hoitokotiarkkitehtuuriin.

Hiljaisuuden kappelilla ei ole ”malleja” kuten sairaaloilla. Niinpä K2S (arkkitehdit Kimmo Lintula, Niko Sirola ja Mikko Summanen) on päässyt vapaasti visioimaan levollisuutta hälyn keskelle. Tulos on koru – ei, vaan veistos.

Kappeli on kontrasteja: melu vastaan hiljaisuus, kulmikas kivikaupunki versus pehmeät, pyöreät muodot, lasi, betoni ja teräs kontra luonnonmateriaali, hämäryys vastaan häikäisy, vertikaalisuus horisontaalisessa, luonto urbaanissa.

Sisäänkäynti, betonia ja lasia, sitoo ympäristöön ja johdattaa maailmaan,  jossa voi irtautua kiireestä ja kaupallisuudesta. Sali on lähes12 metriä korkea tila, jonne tulee kaunis, epäsuora valo sisäkaton yläpuolella olevista ikkunanauhoista.  Seinät ovat pienehköistä ”palikoista” kootusta tervalepästä, pinnan väri vaihtelee elävästi. Penkit ovat saarnista. Käsityö näyttää häikäisevältä, materiaalisuuden tuntu houkuttaa koskettamaan. Tunnelma salissa on sanalla sanoen ylevä.

Jossain, muistaakseni Turun sanomissa, oli kuvattu kappelia Nooan arkiksi.  Vaikutelma Narinkkatorille on tosiaan kuin laivan keula. Ulkojulkisivu on kotimaisesta kuusesta. Kaikki on paikallaan rakennettua. Mielenkiintoista nähdä, miten puu vanhenee.

Kappeli vaikuttaa kokoaan suuremmalta. Tämä vaikutelma tullee korkeudesta ja ylöspäin levenevästä muodosta. Tämä onkin ainoa asia, joka minua häiritsee. Veistos ei ole missään suhteessa esimerkiksi liian lähellä olevaan linja-autoasemaan. Simonkadun puoleinen julkisivu ”katkeaa” rumaan parkkihallin ramppiin. Tontti vaikuttaa ahtaalta, veistos olisi tarvinnut enemmän tilaa ympärilleen ollakseen sitä, mitä se haluaa olla. Vähemmän taitavissa käsissä tällainen ympäristölle kontrastia luova uhmakkuus voisi olla täysi katastrofi. Puun käyttö materiaalina on mitä suositeltavinta, sitä saadaan läheltä, se on kaunis kotimainen materiaali. Tässä tapauksessa puu toimii. Mutta, please, ei puutakaan minne tahansa!

Julkaistu Arkkitehti 3/2012


1 kommentti:

  1. Kimmo Sarjeen arvio samasta kohteesta 6.7.
    http://www.hs.fi/digilehti/kulttuuri/Kappeli+veistoksena+veistos+kappelina/a1341463293852?src=haku&ref=kulttuuri%2FDesignia+etsim%C3%A4ss%C3%A4%2Fa1341463110799

    VastaaPoista